2016. február 16., kedd

Pénzek, amik járnak

Egy kalap alatt minden baba-mama-papa igényelendő pénzt összeszedek ide, hogy ne kelljen kutatni utána mindig.
1. Anyasági támogatás: ez egy egyszeri összeg, amit a Magyar Államkincstárhoz benyújtott papírral kell megigényelni, munkahelyed ha TB- kifizető hely, akkor ott, vagy Ügyfélkapun keresztül elektronikusan. Ezt a támogatást a védőnő rendszeres látogatásához kötik, ez 4-et jelent időben érkezett baba esetén, koraszülöttnél 1-et.
A csecsemő fél éves koráig kell megigényelni, különben elvész! Egy gyerkőc esetén 64.125, ikrek esetén 85.550 Ft.
2. CSED: csecsemőgondozási díj. Ez a szülést követően 168 napig jár annak, aki a szülést megelőző 2 évben dolgozott legalább 365 napot. Összege pedig a napi átlagkereset 70%-a bruttóban értve, SzJA-t vonnak belőle. Igénylése úgy történik, hogy ha a munkaadó kifizetőhely, akkor nála, ha nem, akkor OEP-en keresztül formanyomtatványon.
3. GYED: gyermekgondozási díj. Ugyanaz az alapja, mint a CSED-nek, tehát mindenkinek jár GYED, akinek előtte CSED. Alapja itt is a naptári évi átlagkereset 70%-a, csak itt már maximalizálva van 147.000 Ft-ra. Ez szintén bruttó, nyugdíjjárulékot és SzJA-t vonnak utána. Ez a gyerkőc 2 éves koráig jár, munkáltatónál tudjuk igényelni.
4. GYES: gyermekgondozási segély. 28.500 Ft. Ha a munkaviszonnyal nem stimmelt valami, akkor ez tuti jár, ikreknél a kétszerese. Nyugdíjjárulékot vonnak belőle. Gyerkőcünk 3 éves koráig jár. Gyermek 1 éves kora előtt otthon lehet dolgozni, utána bárhol. Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani a kérelmet.
5. GYET: gyermeknevelési támogatás, főállású anyaságként is ismert. Ez is 28.500 Ft. Akkor jár, ha 3 vagy több lurkót nevelünk és a legkisebb 3-8 év közötti. Szintén Magyar Államkincstárhoz forduljunk ezzel.
6. GYED extra: ha a bébi elmúlt egy éves, akkor vissza lehet menni dolgozni, és közben kapjuk a GYED-et vagy a GYES-t. Aztán két gyermekre is jár a GYED és a GYES is. Illetve még ide tartozik a diplomás GYED, ami olyan anyukáknak jár, akik nappali tagozaton lehúztak minimum 2 aktív félévet. Ez a gyermek 1 éves koráig jár! Alapképzésen tanulóknak a minimálbér 70%-a, mesterképzésen hallgatóknak a bérminimum 70%-a.

Elég velős, és vannak sajátos esetek, amikre itt nem tértem ki. Csinálok egy másik bejegyzést, amit kifejezetten erre élezek ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése