2016. május 3., kedd

Miért függ össze a gyermekem jövője a nyugdíjammal?

Rengetegszer hallottam olyat, hogy én csak a gyermekemnek teszek most félre, az én nyugdíjam még hol van... Vagy a másik, most gyűjtök a gyerekre, cserébe ő biztos segít, amikor nyugdíjas leszek...
Nos gondoljuk végig: hiába segítek én neki most, ha visszaveszem, amikor kevés lesz a nyugdíjam. Meg hát csak nem azért vállaltam gyereket, hogy legyen, aki majd eltart...

Nézzünk mögé a dolgoknak: egy dolog biztos, hogy a jelenlegi rendszer nem fenntartható, 2050-re éri el a katasztrófát. Ha valaki 2050 előtt lesz nyugellátott, az sem nyugodhat meg, mert neki folyamatosan csökkeni fog a havi pénze, és az édeskevés lesz a mostani fizetéséhez viszonyítva.
Okok: - Ratkó-korszakban születettek mostanában lépnek ki az aktív korból, ők nagyon sokan vannak, mert az '50-es években születtek, amikor tiltott volt a terhesség megszakítás, gyermektelenségi adót szedtek, és védekezni sem lehetett
            - Az orvostudománynak és a gyógyszeriparnak köszönhetően kitolódott a várható élettartam, soká élünk szerencsére.
            - Nagyon kevés gyermek születik, elöregszik a társadalmunk.

Illetve amiről sajnos rendkívül kevesen értesültek: kikerült az alaptörvényből a nyugdíjhoz való jogunk, cserébe beleírták a szülőtartás kötelezettségét. Tehát ha nincs elég pénzem,hogy ellássam magam, a gyermekem köteles ellátni. Annyira végletekig mentek ezzel az üggyel, hogy akár inkasszálhatják a gyerek számláját.

Gondoljunk csak bele a következő példába: Béla aktív korában felelőtlen volt, nem tett félre semmit passzív korára. Bélának a felesége rokkant nyugdíjas, így az a pénz is elég kevés. Van egy gyermekük, aki pont mostanában alapított családot, megszületett első gyermeke. Ebben az esetben Béla gyermekének 3 generációt kell ellátnia, mert sajnos Béláéknak a gyógyszer sokba kerül, illetve nem várt módon a rezsi költségei is nőttek, mert ugye mindig otthon vannak, több vizet, áramot és gázt használnak.

Nem kell a fenti példához nagy képzelőerő, főleg, ha megkérdezzük szüleinket\nagyszüleinket a havi kiadásokról.

Tehát az összefüggés már kristálytiszta, azt szükséges még belátni, hogy azért jó hosszú távban gondolkodni, mert akkor elenyésző összeg is elég a későbbi nagyobb cél megvalósítására.
Másik oldalról megközelítve, azért nem jó mindig rövid távon gondolkodni, mert akkor mindig csak a sürgős megoldandó feladatok jönnek, amiket hajlamosak vagyunk nem a legjobb módon megoldani. Pl gyorskölcsön óriási kamatra.

Ne a tűzoltásban gondolkodjunk, hanem a célok elérésében, és ezért tegyünk megfontolt pénzügyi döntéseket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése